Yükleniyor... Sayfanın yüklenmesi bağlantı hızınıza göre değişecektir.

EN BÜYÜK ÖKSÜZLÜK, KÖKSÜZLÜKTÜR

Haberler

Danişmendliler Sempozyumu (Tarih-Kültür-Medeniyet) GOÜ Konferans Salonunda başladı. Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu’nun da katıldığı sempozyumda 54 adet bildiri sunulacak.
Tokat Belediyesi, Tokat Valiliği ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi katkıları ile düzenlenen Danişmendliler Sempozyumu (Tarih-Kültür-Medeniyet)’na sempozyuma çok sayıda akademisyen ve resmi kurum temsilcisi katıldı.

 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından sinevizyon gösterisi sahnelendi. Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Tokat’ın tarihi ve kültürel geçmişinden söz ederek, bu potansiyeli Türkiye ve dünyaya yansıtmak için önemli çalışmalar içerisinde olduklarını belirtti. Tokat’ın Anadolu’nun özü olduğunu söyleyen ve En büyük öksüzlüğün, köksüzlük olduğunu belirten Başkan Eroğlu, “Cennet vatanımızın çok bereketli toprağı olan Tokat’ımızda, ruhu olan, medeniyet tasavvuru olan şehrimizde, Anadolu’nun mayası kentimizde böyle bir sempozyum düzenlenmesinden büyük mutluluk duydum.

Türklerin ilk Anadolu’ya girmesiyle beraber 900 yıldır kesintisiz Türk egemenliğinde olan bu topraklar; 14 medeniyete beşiklik yapmış ve birçok medeniyeti üzerinde barındırmış . Son 100-150 yılda birçok memleketlerden gelen insanların yaşadığı, birçok etnik yapıyı içinde barındıran, ülkesini bayrağını seven ve asla ülkesine ihanet etmeyen bir şehir Tokat. Kavgasız, gürültüsüz insanların barışça yaşadığı bir şehir.

Birçok tarihi ismin yolunun düştüğü şehrimiz için “Tokat’a gitmek gerek” diyor Mevlana ve sonra ekliyor: “Çünkü Tokat’ta iklim ve insanlar mutedildir.” Asırlar önce söylenen bu söz, her halde şimdi tam karşılığını bu sempozyumda bulmuştur.

Yereldeki insanların, şehirdeki yöneticilerin vizyonu, şehrin vizyonudur. Bizlerde bu noktada şehrimizdeki insanların gurur duyacağı daha güzel bir şehir olması için yoğun gayretler sarf ediyoruz. Bunları yaparken geçmişimizi bilmemiz lazım. “En büyük öksüzlük, köksüzlüktür”. Geçmişimizi bileceğiz ki geleceğimizi inşa edelim. İşte bugünde buna vesile olan bir sempozyumu yapıyoruz. 
Burada bulunan gençlerimizle çok daha güzel bir Türkiye’ye ulaşacağımızdan kuşkumuz yok. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış Türkiye’yi inşa edeceğimize inanıyorum.

Bu sempozyumda sunulan bütün bildirilerin daha sonra kitap bütünlüğünde yayınlanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sempozyuma katkı sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış bildirilerinin sunulmasının ardından Araştırmacı Hasan ERDEM arşivinden seçilen “Danişmendli Kültür Mirası” konulu fotoğraf sergisi gezildi.

Sempozyumda ikinci gün öğleye kadar bildirilere devam edilecek, öğleden sonra da Danişmendlilerin ikinci başkenti olan Niksar’a gidilerek oradaki Danişmendliler döneminden kalan tarihi eserler ziyaret edilecektir. Sempozyumda sunulacak bildiriler; “Danişmendlilerin Siyasî Tarihi”, “Devlet Yapısı ve Teşkilatı”, “Sosyal ve Ekonomik Hayatı”, ve “Kültür ve Medeniyeti” gibi temalara ayrılacak, oturumlarda konu bütünlüğü sağlanmaya çalışılacaktır. 

Bilimsel etkinlikler sonunda sempozyumun değerlendirme ve kapanış oturumu yapılacaktır. Bu oturumda görev alan bilim insanlarınca sempozyum hakkındaki genel değerlendirmeler sunulacak ve bir sonuç bildirisi hazırlanıp ilan edilecektir. Sempozyumda sunulan bildiriler, basım için gerekli düzeltme ve düzenlemelerin yazarlarınca yapılmasının ardından, bildiri kitabında yayımlanacaktır.

Haber Fotoğrafları

Fotoğrafları İndir Videoyu İndir