Yükleniyor... Sayfanın yüklenmesi bağlantı hızınıza göre değişecektir.

BİLİM MEYDANI AÇILDI!

Haberler

Tokat Belediyesi ve Bilim Merkezi Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen "Tokat Bilim Meydanı" etkinlikleri düzenlenen törenle başladı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, bu tür projelerle yanlış bilim algısını toprağa gömmek ve genç dimağlara doğru algıyı kazandıracak fırsatları filizlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkler ve Müslümanların bilimde, eğitimde, teknolojide ve birçok alanda Avrupa'yı yakalama derdinde olduğunu belirten Eroğlu, “Bugün içerisinde bulunduğumuz bu etkinlik alanında, küçük bir ekiple başarılan büyük emeklerin ürünü bir projenin -Tokat Bilim Meydanı'nın- kapılarını halkımıza açacağız. Bu kapının ardında medeniyetin yapı taşlarından birine ulaşacağız; bilimin misafiri olacağız. Burada, daha önceden pek çoğumuzun kulak aşinalığı dahi olmadığı akademik düzeyde bilgiler edinmeyeceğiz ya da ne olduğunu anlamadığımız, tekdüze ses tonunda aktarılan bilgilendirmeler yer almayacak. Aksine göreceğiz, dokunacağız, öğreneceğiz ve eğleneceğiz.

Bizim hedefimiz bu gibi projelerle beraber ülkemizdeki yanlış bilim algısını toprağa gömmek ve genç dimağlara doğru algıyı kazandıracak fırsatları filizlendirmektir. Günümüzden yüzyıllar öncesinde batıya öğretirken, günümüzde geçtiğimiz batıdan öğrenme konumunu yine eskisine döndürmektir. Bizlerin ve evlatlarımızın zihinlerine Einstein, Newton, Archimedes, Pascal kadar El Harezmi, Farabi, Beyruni'yi yerleştirmektir. Çünkü bizler kendimizi ne kadar unutursak; uluslararası platformda kendimizi unuttuğumuzdan daha çok unutulur ve yok sayılırız. Bunun acı örneklerini geçmiş tarihlerden bu yana görmekteyiz. Günümüzde biz Türkler ve Müslümanlar bilimde, eğitimde, teknolojide ve birçok alanda Avrupa'yı yakalama derdindeyiz, oysaki onlarda yakalamaya çalıştıklarımız esasında bizim ecdadımızın onlara aktardıklarıdır. Biz yaptıklarımızı unuttuğumuz için onlar bizim yaptıklarımızı kendilerine mâl etmiş, tüm icatların mucidi kesilmişlerdir. Oysaki tarihte Türk ve Müslüman bilim adamları çok saygın Batılı bilginlere öncülük etmişler, birçok keşfin zorlu çalışmalarını göğüslemiş ve başarılı sonuçlar elde etmişlerdir. Mesela Amerika kıtasının keşfinde akla gelen ilk ismi soralım? Hayır, Kristof Kolomb değil Beyruni'dir. Beyruni, dünyanın döndüğünü bulan ilk bilim adamıdır ve Kolomb'un keşfinden beş yüz yıl önce Amerika kıtasının varlığını bildirmiştir. Atom bombası düşünüldüğünde akla ilk gelen Einstein değil Cabir bin Hayyam, cebirde ise Descartes değil kendisinden 830 yıl önce yaşayan El Harezmi olmalıdır. El Harezmi bunun yanı sıra eserlerinde Batının hiç bilmediği "sıfır"ı kullanmıştır. Ebul Kamil Şuca Avrupa'ya matematiği öğretmiştir. İbn-i Sina gerek Avrupa gerek İslam topraklarında yüzyıllarca okutulan El Kanun Fi't Tıp kitabını kaleme almıştır. Ebu'l Vefa matematiğe tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandırmıştır. Buraya kadar saydıklarımız gibi gökbilime, fiziğe, matematiğe, kimyaya, biyolojiye, tıbba dair daha onlarca Türk ve Müslüman bilim adamı daha sıralayabiliriz.

Yani demem o ki; bizler bilime uzak değiliz, bilim algılarımızın ötesinde bir ütopya değil aksine hayatımızı kolaylaştırmanın bir yolu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine yön veren güçlü bir ölçüt. Bizler bilime uzanmalı ve onu elde etmeliyiz. Birbirimizi ötekileştirmek yerine bilim ve ilmin gölgesinde bir olup, ülkemizi ileri taşımalıyız. Bizler öğrenmeli, öğretmeli ve öğrendiklerimizi uygulamalıyız. Geçmişi ve günümüzü, ülkemizdeki ve tüm dünyadaki gelişmeleri araştırmalıyız. Özümüze değer vermeli ve bilimin yalnızca tarihte olmadığını unutmadan günümüzdeki gelişmeleri takip etmeliyiz. Bu değerler neticesinde dilden dile dolaşan Stephen Hawking'i tanıdığımız kadar Oktay Sinanoğlu'nu da bilmeli ve bu bilginin manasını sezmeliyiz ki diğer medeniyetlere unutturduğumuz yerde olduğumuzu, varlığımızı hissettirmeliyiz.

Bizler ülkemizin, milletimizin kalkınması adına diğer ülkelere karşı olan yarışımızda elimizde tuttuğumuz meşaleyi ilerleyen zamanlarda çocuklarımıza emanet edeceğiz. Bu yüzden meşalenin alevini olabildiğince harlamalı, tüm bunları ve bu gibi düşüncelerimizi, bilim tarihimizi, gelişmişlik düzeyimizi evlatlarımıza aktarmalı; onlardan bu düzeyi olabildiğince ileri seviyelere çekmelerini istemeliyiz. Onları bu yarışa ve sürekli öğrenme düzenine alıştırmak için eğitimlerine önem vermeliyiz. Ülkemizin kanayan yarası olan eğitim şartlarını iyileştirmeli, deneysel eğitimi desteklemeli, böylece çocuklarımıza öğrendikleri bilginin ne olduğunu görme fırsatı sunmalıyız.

Bugün burada hayata geçirilen proje çerçevesinde gerçekleştirilecek olan etkinliklerle asıl hedeflenen de budur. Dinlemek, okumak kadar görmenin ve uygulamanın da etkin olmasının gerekliliği anlatılmaya çalışılmıştır. Sizleri fizik, kimya, biyoloji ve matematik stantlarında ilgi çekici deney ve sunumlar; yıldız evinde merak dolu kareler, hatıra köşesinde ve miniklerimiz için boyama atölyesinde eğlenceli dakikalar beklemektedir. Bugün burada sadece dinlemeyeceksiniz; görecek, dokunacak ve tecrübe edeceksiniz. Bugüne kadar kitaplarınızda gördüğünüz bilgileri elinizde tutacak, hafızanıza işleyeceksiniz. Ve içinizde bir istek hayat bulacak; bundan sonra daima edindiğiniz bilgileri uygulamak isteği. Biz de umuyoruz ki ülkemizin şartları, sizlerin bu istek ve azmiyle buna uygun hale gelecek ve deneysel eğitimin temelleri artık atılacak. Bizlere bu projeyi sunmak, bu amaçları aktarmak adına İstanbul'dan gelen Bilim Merkezi Derneği ekibine teşekkürlerimizi sunar ve ilerleyen zamanlarda ülkemizin tüm illerine ulaşma fırsatını elde etmelerini temenni ederim. Etkinlikler bugünü izleyen iki gün boyunca daha devam edecek ve -Tokat Bilim Meydanı- bugün dahil üç gün boyunca halkımıza açık olacaktır. Unutmayalım; bilgi bilimin, bilim evrenselliğin anahtarıdır. Ülkemizin kalkınması, çağdaş medeniyetler seviyesine yeni bir boyut kazandırması ve tüm medeniyetlere öncü olması dilek ve duasıyla. Herkese eğitici ve eğlenceli dakikalar, Bilim Merkezi Geliştirme Derneği’ne başarılar dilerim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Vali Cevdet Can ve AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan stantları gezdi.  Gaziosmanpaşa Üniversitesi Güneş Arabası Takımı'nın 2009 yılında tasarladığı güneş enerjisiyle çalışan araba katılımcıların dikkatini çekti.
Öğrenciler ve vatandaşlar, Tokat Bilim Meydanı Hatırası pankartının önünde bulunan iskelet ile birlikte fotoğraf çektirdi. 
 Başkan Eroğlu ve beraberindekiler Matematik, Fizik, Biyoloji, Kimya, boyama ve Türk Hava Kurumu'nun model uçak stantlarını inceledi.  

Haber Fotoğrafları

Fotoğrafları İndir Videoyu İndir