Yükleniyor... Sayfanın yüklenmesi bağlantı hızınıza göre değişecektir.

YENİ SANAYİ SİTESİ ŞEHRİN GÖZ BEBEĞİ OLACAK

Haberler

Yeni sanayi sitesi için bir bilgilendirme toplantısı daha yapıldı. Başkan EROĞLU: "Şehir içerisinde tamirci, kaynakçı gibi hiçbir iş kolu kalmayacak."


Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, yeni modern sanayi sitesi yapıldığında sanayi iş kollarında faaliyet gösteren bütün firmaların sanayiye gideceğini, gitmeyenler için idari yaptırım uygulanacağını vurguladı. Eroğlu, mevcut sanayi sitesinin ise esnafın şimdiki kazancının iki katına denk gelecek şekilde vizyon bir projeyle şehre kazandırılacağının altını çizdi. Yeni sanayi sitesi projesinin 2020 yılına kadar tamamlanacağını öngördüklerini aktaran Eroğlu, çalışmaların bakanlık, valilik, belediye, kooperatif ayağıyla birçok elden işbirliği içerisinde yürütüldüğünü kaydetti.

Tokat Yeşil Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Altan Çelik ocak ayında yapılması planlanan mali genel kurulda aidat ücretinin yeniden belirleneceğini ve aidatın 50 lira bir miktara tekabül edeceğini aktardı. Ayrıca Maliye bakanı Naci Ağbal tarafından 5 Ekim'de açıklanan şehir içerisinde kalmış sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması amacıyla kamu taşınmazlarının ücretsiz olarak devri ile alakalı kanun tasarısı taslağı hazırlığı içerisinde olduğunun kamuoyu ile paylaşıldığı, taslağın TBMM tarafından kanunlaştığı takdirde üyelerden arsa bedelinin alınmayacağı, ödenen 1. taksitlerin de geri iade edileceği de vurgulandı.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Yeşil Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Altan Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Halil İbrahim Yüksel, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Fehmi Çankaya yeni modern sanayi sitesi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Tokat Belediyesi Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıda sanayi esnafına yeni modern sanayi sitesiyle ilgili merak edilen konular anlatıldı.

İlk olarak açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu sanayi sitesinin 700'e yakın esnafın ticaret yaptığı, insanların 30 seneden fazla faaliyet gösterdiği, şehrin önemli damarlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Çalışmalarda alt yapının önemine değinen Eroğlu, şunları kaydetti:

Alt yapı önemlidir. Şehrin alt yapıları o şehrin ihtiyaçlarına cevap vermezse hem şehir büyümez, hem şehrim ekonomisi büyümez hem de şehir geleceğe hazırlanamaz. Bu sanayisinden başlayarak imarına, resmi anlamda kurumların yapacağı birtakım faaliyetlere ve dışarıdan gelen insanların yatırım yaparak fabrika açmalarına, istihdam oluşturmalarına kadar şehirle ilgili bütün konuları kapsar. Örneğin geçmişte sanayi yapılmış ve sanayi şehrin ihtiyacına cevap verecek haldeydi. Ama bugün geldiğimiz noktada sanayi şehrimizin ihtiyacını karşılama konusunda yetersiz kalıyor. İşyerlerinin metrekarelerinden tutun da fiziki alt yapılarına, yol ve konumuna kadar birçok konuda sanayinin yetersiz olduğunu görmüş ve yeni bir sanayi sitesine ihtiyaç olduğunu beraber görüşmüştük. Biz konuyu kendimize görev bildik. Geldiğimiz noktada yeni sanayi sitesi için yer bulunmuş, bakanlık nezdinde Türkiye genelinde ilk 10 şehir arasına girmiş, resmi süreçleri yüzde 90 oranında tamamlanmış ve artık bakanlık tarafından programa alınıp ihalesi yapılıp yol alınacak bir proje var önümüzde. Bir buçuk yıldır gelinen bu süreçte yapılan çalışmalar, verilen gayretler çok önemli."

ARAZİNİN KAMUYA AİT OLMASI ÖNEMLİ

Eroğlu, yeni yapılacak sanayi sitesi arazisinin kamuya ait olmasının önemli bir nokta olduğunu söyleyerek, "Yeni yapılacak sanayi alanının kamuya ait olması kadar değerli bir talih kuşu yoktur diye düşünüyorum. 10 il var, bu 10 ille toplantılar yapıyoruz. Bunlardan birçoğunun arazisinin şahıs arazisi olduğunu ve konuyu çözemediklerini, parasal sıkıntılar yaşadıklarını öğrendik. Bu anlamda arazinin maliyeye ait olması işin başarılması anlamında en önemli etkenlerden bir tanesidir. Arazinin maliyeye ait olması bu alandaki yeni yapılacak dükkânların maliyetini düşüreceği anlamına gelir. Yapılacak inşaatın uzun vadede çok düşük meblağlarla kredilendirilecek olması hatta birtakım desteklerle çok kolay ödenecek hale gelmesi, rakamların çok makul seviyelerde olacak olması yeni sanayide esnafların ne kadar iyi koşullarda dükkânlara sahip olacağını ortaya koyacaktır." diye konuştu.

MEVCUT SANAYİ ŞEHRE KAZANDIRILACAK

Mevcut sanayi sitesinin akıbetiyle ilgili söylemleri değerlendiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ben hiçbir cümlemde mevcut sanayi sitesinin kamulaştırılacağı, park haline getirileceği, değerlendirmeye alınmayıp adeta sigara fabrikası gibi atıl bırakılacağı anlamında bir şey söylemedim. 3 buçuk yıldır şehre hizmet eden belediye başkanı olarak hiçbir zaman esnafın karşısında olmadığımız gibi esnafa destek vererek, esnafın yanında olarak, esnafın işini kolaylaştıracak her işin içinde olmaya gayret ettik. Bu konuda 82 meydan esnafıyla yaptığımız çalışmanın gidip sorulmasını istiyorum. Mevcut sanayi sitesi şehrin önemli bir alanı rezerv olabilecek bir yer. Burası şehre çok farklı bir değer katacak. Burası şehrin göz bebeği olacak diye ifade ettim. 'Belediye orayı kamulaştıracak, belediye orayla ilgili hiçbir çalışma yapmayacak ya da belediye orada yeniden 18'inci madde uygulayıp yollar, parklar, sosyal alanlar oluşturarak bizim kendimize ait dükkân metrekarelerinden alacak' şeklinde değerlendirmeler var. Bizim derdimiz para kazanmak falan değil, belediyenin böyle bir işi olmaz. Bizim derdimiz yeni sanayi alanımızın daha güzel bir alana taşınması, mevcut olanın da oradaki dükkan sahiplerinin en az iki katı daha fazla para kazanacak bir şekle büründürülerek vizyon katacak bir projeyle şehre kazandırılması. Bizim orada çok cüzi bir mülkiyetimiz var. Onun haricinde belediyenin orada bir mülkiyeti yok ki belediye oradan kazanç elde etmek için böyle bir çalışma içerisine girsin. Ayrıca 18'inci madde uygulanmış bir yerde tekrardan neyin uygulamasını yapacağız. Artı yeni yapacağımız yerde zaten yollar olacak. İkinci bir yol açmanın bir anlamı var mı? Bu çerçevede baktığımızda belediyenin karar organları vardır. Yasalarda hangi kararların alınacağı bellidir. Ben burada asla yetki aşımında bulunmuyorum. Bir alanla ilgili imar değişikliği belediyenin meclisine aittir. Böylesine iyi niyetle başlayan çalışmalarda belediyemiz ve şahsımla ilgili bir problem varmış gibi aksettirilmesi bizi üzer. Gayet iyi niyetle başladığımız, aklımızın kafamızın ardından hiçbir şey olmayan ve tamamen esnafın menfaatini düşündüğümüz böylesi bir çalışmada böyle bir konuyla anılmamız bizi üzer.

HERKES YENİ SİTEYE TAŞINACAK

Sanayi iş kollarında faaliyet gösteren bütün firmaların sanayiye gideceğinin altını çizen Eroğlu, "Bizim Ahmet'le Ali'yle, Mehmet'le işimiz olmaz. Bu toplumsal bir iştir. Falanca gidecektir falanca gitmeyecektir gibi konular olmaz. Sanayi iş kollarında faaliyet gösteren firmaların hepsi sanayiye gidecek. Bunun başka kaçarı göçeri yok. Yani 'ben şehrin içerisinde lastik tamiri yaparım, ben kaynakçılık yaparım, ben şunu yaparım, bunu yaparım' yok. Bu olmaz. Bir taraftan sanayinin içindekiler başka bir yere taşınıp da diğerleri şehrin değişik bölgelerinde kaldığı zaman bu adaletli bir uygulama olmaz. Bu konuda oturup hep beraber karar verip kararımızın arkasında duracağız. Herkes sanayiye taşınacak, taşınmayanlarla ilgili de her türlü idari yaptırımı yapacağız." şeklinde konuştu.

SİTEYİ SADECE KOOPERATİF YAPMIYOR

Eroğlu, yeni sanayi sitesinin bakanlık, valilik, belediye, kooperatif ayağıyla birçok elden işbirliği içerisinde yürütüldüğüne dikkati çekerek, "Sanayi sitesi 'neden kooperatif tarafından yapılıyor' gibi söylemler oldu. Sanayi sitesi kooperatif tarafından yapılmıyor, bakanlığın bir projesi. Bakanlık 10 ili ilk etapta gündemine aldı ve bu illerle ilgili çalışma başlattı. 'Şu illerden birkaçı tökezlese de işle ilgili ilerleme kaydedemese de biz ilk 10 ilin içerisine girebilsek' diyen birçok il var. Onun için bu projenin kıymetini bilelim. Bu işin başında bakanlığımız var. Bakanlığımız 'biz bu işin tepedeki denetimcisi, yürütücüsü olalım ama şehirde bu işin yapımıyla ilgili kooperatif, belediye, vali bir araya gelin ve bunu beraberce yürütün yapın' diyor. Bizim de amacımız bu. Kooperatifimiz yalnız değil. Kooperatifimizin yanında belediyemiz, bakanlığımız, valiliğimiz var, yani birlikte yapıyoruz. Ama takdir edersiniz ki bu işin bir sekretaryası var. Kooperatife kim üye olacak, üyeliklerle ilgili insanlardan ne alınacak, aidat ne olacak gibi konuları belediyenin yapması çok doğru değil. Bu işlerin resmiyetinin kooperatif tarafından yürütüldüğünden dolayı kooperatif işin esnaflarımıza resmiyette yansıyan yüzü oluyor. Yani kooperatif işin ne kadarında varsa belediye de o kadarında var, belediye ne kadarında varda bakanlık da o kadarında var." diye konuştu.

Eroğlu şöyle devam etti:

"Özeti şu; inşallah bu işin yılsonuna kadar projelendirilip önümüzdeki yıl da ihalesinin yapılıp kazmasının vurulduğunu göreceğiz. Bu işten geri dönüş yok. En son DSİ'den bir yazı bekliyorduk o yazı da geldi. Önümüzdeki yıl bu işe başladığımızda en kısa sürede inşaatı bitip iş yerleri ruhsatları alındıktan ve 6 ay içerisinde taşınma sürecinin bitmesiyle tahminen 2020'de yeni nesil modern sanayi sitesine taşınmış olacağız diye ön görüyorum."

TEMEL PRENSİP ŞEFFAFLIK

Daha sonra mikrofonu alan Yeni Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Altan Çetin mevcut kooperatif tarafından iş yerleri sahiplerine yönelik yapılan anket çalışmasında yüzde 86 oranında yeni bir sanayiye evet denildiğini aktardı. Temel prensiplerinin şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerine olacağını söyleyen Çetin, "Üyelerimiz hangi şartlarda iş yeri sahibi olacaksa biz yönetim kurulu üyelerimiz de aynı şartlarda iş yeri sahibi olacağız. Esnafın noter huzurunda yapılan çekiliş ile yerleri belirlenecek bizler de aynı torbadan yapılan çekilişle iş yeri sahibi olacağız.

Mevcut sanayi sitesinin şehrin içerisinde kalması teknolojinin yaygınlaşması makineleşmenin artması iş yerlerinin alan olarak küçük olması ve ihtiyaca cevap verememesi gibi hususlar göz önünde bulundurulduğunda şehir dışında meslek gruplarına uygun olarak daha büyük iş yerlerinden oluşan yeni nesil sanayi sitesine ihtiyaç duyulmuştur. Tokat'ın, şehir içinde kalan 135 sanayi sitesi içerisinde ilk 10 ilde 11 proje kapsamına alınmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

HANGİ SEKTÖRLER OLACAK

Sanayi Sitesinde Bakanlığın desteği ile yapılması planlanan sektörlerle ilgili bilgi veren Çelik, şunları kaydetti:

1. Otomotiv tamir bakım

2. Marangoz ve mobilyacılar

3. Metal sektöründe çalışanlar

3 ayrı ihtisas sanayi sitesi yapmayı planlamaktayız. Birbirleriyle ayrı olan sektörler farklı bloklarda yer alacaktır. Karmaşık hal alan mevcut sanayi sitesine göre daha düzenli yer alacaklardır. En küçük iş yeri 100 metrekare olacaktır. Daha geniş yollar yapmayı planlamaktayız. Kaldırım işgalini önlemek ve ileride kaldırımları iş yerine katmayı önlemek adına daha dar kaldırımlar oluşturulacaktır.        Tavan yüksekliği 7 metre, çatı çelik konstrüksiyondan yapılacaktır. İç mekânlarda dolayısıyla kolonlar olmayacak ve geniş ferah iş yerlerinden oluşacaktır. Sektörlerden gelen talepler doğrultusunda iş yerleri günümüz teknolojisine göre projelendirilecektir.

İş yerlerinin taban net metrekaresine ilave olarak yüzde 30 üst asma katta idari yönetim binası ve WC duş yerlerinden oluşacaktır.

Sosyal donatılarda ibadethane, PTT, kargo, bankalar, market, büfeler, restoranlar, otopark, kuaför gibi temel ihtiyaçların karşılanacağı yerler bulunacaktır.

Alt yapı galeri şeklinde yer alacak olup (pis su, temiz su, elektrik, telefon vb.) sistem içerisinde yer alacaktır. Yeşilırmak kenarında yer almasından dolayı olası sel taşkınına karşı DSİ tarafından koruma seddesi yapılacaktır."

ESNAFIN SORULARI

Çelik, daha önce yapılan toplantıda sorulan soruları ise şöyle cevapladı.

"Ot bedelini neden ödüyoruz, ot bedeli nedir?

4342 sayılı mera kanunun 14'üncü maddesinin C bendi kapsamında tahsis amaçlı değişikliğin yapılabilmesi için 20 yıllık ot bedelinin yatırılması gerekmektedir. Ot bedeli tutarı yatırılmadığı takdirde tahsis gerçekleştirilmemektedir. Ot bedelini bizim adımıza Tokat Belediyesi yapmıştır. Bize güvenip ödemeyi yaptığı için Belediye Başkanımıza teşekkür ederim.

Aylık aidat tutarı 250 TL fazla değil mi?

Yeni sanayi sitesi kooperatifini kurarken 5 yönetim asıl ve 2 denetim asıl, yedek yönetim kurulu ve denetim kurulu ile birlikte 14 üyeden oluşmaktaydı. Dolayısıyla çalışan maaşı SSK, stopaj ve muhasebe mali müşavirlik hizmeti maliye ve yatan vergi ile diğer masraflarla birlikte 3500 TL gibi aylık bir giderimiz vardı. Bu da 14 üyeye böldüğümüzde aylık 250 TL'ye tekabül ediyordu. Üye sayısı artışı ve toplam yaklaşık giderler belli olduktan sonra ocak ayında yapmayı planladığımız mali genel kurulda üyelerin oyu ile tekrar belirlenecektir. Bu miktar da tahminen aylık 50 TL civarında bir tutar olacaktır. Ortak gider tutarları mevcut üye sayısına bölümünde çıkan sonuca göre belirleniyor.

2000 TL üye kayıt bedeli

Üye kayıt bedelini sanayi sitesi avam projenin yapılmasında yerleşim alanı, jeolojik etüd, jeo fizik etüd, harita kadastral proje, mimari, statik, mekanik proje, elektrik projesi, jeolojik etüd sonucuna göre zemin iyileştirilmesi gibi ön taslak avam projelerinin giderlerinin karşılanmasında kullanılacaktır. Projede görev alacak mimar, mühendis, şantiye şefi gibi birtakım giderler için bu bedel talep edilmiştir.

Arsa bedeli olarak neden bu kadar fazla para alıyorsunuz?

Arsa toplamda ilk etaptaki alan 427 b,n 571 metrekare alandan oluşmaktaydı. Akabinde tekrar milli emlak müdürlüğü ile yapılan çalışmalarda 427 bin 571 metrekare alana ek olarak 96 bin metrekare ek arsa ilave edilerek toplamda 523 bin metrekare alana ulaşılmıştır. Milli Emlak’tan satın alma işlemlerinde ortalama dönümüne 12 bin 500 TL gibi 15 bin TL gibi bir rakam çıkar ise diye bir maliyet belirledik.  Buradan da aşağı yukarı 7-8 milyon TL gibi bir rakam önümüze çıkıyordu. Bu maliyeti karşılamak için de üyelerimizden bu bedelleri talep ettik. Bakanlığın kredilendirme döneminden önce arsa tapusunun alınması gerekiyordu. Bizlere bir an önce tapuyu almak hedefimiz vardı. Eğer tapu işlemlerinden dolayı bakanlık tarafından proje kapsam dışına çıkılırsa bu kadar emeğe yazık olurdu. 05.10.2017 tarihinde maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklanan şehir içerisinde kalmış sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması amacıyla kamu taşınmazlarının ücretsiz olarak devri ile alakalı kanun tasarısı taslağı hazırlığı içerisinde olduğu kamuoyu ile paylaşılmıştır. TBMM tarafından kanunlaştığı takdirde üyelerimizden arsa bedeli alınmayacaktır. Ödenen 1. taksitler geri iade edilecektir.

Yatırım amaçlı kişilere sanayide yer verilecek mi?

Bizler yeni sanayi sitesi yapmakla birlikte mevcut şehir içerisinde kalmış sanayi sitelerini taşıyoruz. Dolayısıyla mevcut sanayi sitesinde yer alan imalatçı ve tamirci esnaflarına yönelik bakanlık kredi veriyor. Dışarıdan gelen yatırım amaçlı yer almak isteyenlere bu projede yer verilmeyecektir.

Yönetim kurulu maaş alıyor mu?

1163 sayılı kooperatif kanununun 49'uncu maddesine göre yönetim kurulları ve denetim kurullarının kongrede belirlenen miktarlarda aylık maaş alması belirtilmiştir. 19.10.2016 tarihinde kurulan kooperatifimizde kuruluşundan bugüne kadar gerek yönetim kurulu gerekse denetim kurullarımız maaş almamışlardır."

TOKAT'A BÜYÜK KATKISI OLACAK

Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Fehmi Çankaya ise yeni sanayi sitesinin Tokat sanayisine, esnafına ve ekonomisine büyük katkısı olacağının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Tokat'ın üzerine bir güneş doğdu. Bu güneşi şemsiyelerle gölgelendirmeyelim. Bu girişimin sanayi esnafımıza hayırlı uğurlu olacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Belediye başkanımız kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde her şeyi açıkladı. Bunların iyice tahlil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye genelinde 10 ilin arasında bulunmanın gıpta edilecek bir durum olduğunu düşünüyorum. Samsun Büyükşehir Belediyesi dahil tokat, Sivas ya da başka bir il tökezlese de diye mücadele eden baya bir il var. Tokat sanayi sitesinin taşınması Tokatlının geleceği için çok büyük bir ihtiyaç ve Tokat ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak. Yeni sanayi sitesinin 2 buçuk 3 yıl içerisinde tamamlanması, eski sanayi sitesinin tekrar değerlendirilmesi 5-6-7 10 demektir.  Bu 10 yılda Tokat'taki katma değeri kafanızda tasarlayın. İnşaat sektörü yaklaşık 150-160 sektörü tetiklemektedir. Buradaki katma değer bütün Tokat sanayisine, Tokat esnafına, Tokat ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum."

KREDİ ÖDEMELERİ 2 YIL SONRA BAŞLAYACAK, FAİZ YÜZDE 1

Tokat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel de konuşmasında şunları kaydetti:

"Ben Tokatlı değilim ama 20 yıldır buradayım. Yeni sanayi sitesi Tokat için bir fırsat. Bunu sizler için yapıyoruz. Mevcut sanayi sitesinin ihtiyaca cevap vermediğini sizler söylemiyor muydunuz? Ben de bir dürü dilekçe var, yeni sanayi sitesinin şart olduğuna dair. Münferit işlemler için bu süreci baltalamayalım. İş yerlerinin ortalama maliyeti ne olacak, kredi geri dönüşleri nasıl olacak konusuna gelince; kredi borç geri dönüşleri inşaat tamamlandıktan sonra, işyeri sahipleri iş yerlerine geçtikten 2 sene sonra geri ödemesi başlıyor. Bakanlık fiyatları belirliyor ve 13 yıl boyunca bunu ödüyorsunuz. Yani iki sene ödemesiz toplam 15 yıl geri ödemesi var ve yüzde 1 faiz. Devlet bu işin başında, işin her aşamasında bakanlık kontrol ediyor. Parayı bakanlık veriyor, inşaatı boş bırakır mı? 11 tane proje ele alındı ama kimin projesi hazırsa o ilk sıraya alınacak, peşinden diğer hazır olanlar değerlendirilecek. Biz bununla da mücadele ediyoruz. Bu açıdan üye çalışmalarımızı ve yer çalışmalarımızı biran önce tamamlamak istiyoruz. Ekimizin dayanışma içerisinde hareket ediyor, sizinle istişare ediliyor. Ben diğer 11 ili de araştırıyorum, soruşturuyorum. Sanayi sitesi esnafının istemediği bir şey olmaz. Ama şunu tekrar vurgulamak istiyorum, bu Tokat'ın geleceği için, önümüzdeki 20-30 yıl için bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirelim. Yapılacak yer uzak mı, hayır değil. Ara bağlantıları, ulaşım yolları elbette ki yapılacak."

Haber Fotoğrafları

Fotoğrafları İndir Videoyu İndir