Yükleniyor... Sayfanın yüklenmesi bağlantı hızınıza göre değişecektir.

ATATÜRK'ÜN TOKAT'A TEŞRİFLERİNİN 98. YILDÖNÜMÜ

Haberler

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Tokat'a teşriflerinin 98. Yıldönümü Cumhuriyet meydanında yapılan programla kutlandı.


Her yıl olduğu gibi bu yılda Tokat Belediyesi öncülüğünde, Tokat Valiliği ile birlikte hazırlanan programa; Vali Cevdet Can, Garnizon ve 48'inci Piyade Alay Komutanı Albay Aykut Biçeroğlu, Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Vali Cevdet Can, Garnizon ve 48'inci Piyade Alay Komutanı Albay Aykut Biçeroğlu ve Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, bugünün Tokat için gerçekten çok anlamlı bir gün olduğunu söyledi.

Gazi Mustafa Kemal'in, ilki 26 Haziran 1919 olmak üzere Tokat'a toplam altı defa geldiğini anlatan Eroğlu, “Bugün Tokat için gerçekten çok anlamlı bir gün. Birinci cihan harbinde Osmanlı imparatorluğu, Rusya, İngiltere, Fransa; İtalya ve Belçika gibi birçok ülke ve bunların sömürgelerinden topladıkları askerler tarafından işgal edilmiş, topraklarımızın ve milletimizin bütünlüğü parçalanmaya hatta yok edilmeye çalışılmıştır. Oysaki birçok cephede mücadele etmekten zayıf düşen devletimiz ve milletimiz yine de, tarih boyunca nasıl ki hiçbir gücün boyunduruğuna girmediyse, yine egemenliğini eline almalı, düşmanı kovup ecdadımızın kanlarıyla suladığı bu cennet vatanın üzerinde ay yıldızlı bayrağın ve İslam’ın hakim olacağını göstermeliydi. Bu amaçla, İstanbul’dan yola çıkarak Anadolu’nun birçok yerine gidip halkımızın önde gelenleri ile görüşülerek, millet ruhunu yeniden canlandırmak ve düşmana karşı direniş sağlamak amacı ile başlatılmış olan mücadelenin önemli ayaklarından birisi Tokat’ımızdır.

Gazi Mustafa Kemal, ilki 26 Haziran 1919 olmak üzere Tokat’a toplam altı defa gelmiştir. Aynı yıl 17 Ekim ve 27 Ekim tarihlerinde tekrar gelmiştir. Bunun haricinde 1924, 1928 ve 1930 yıllarında da Cumhurbaşkanı iken yine şehrimize geldiğini biliyoruz. Bu ziyaretlerin ilk üçü aynı yıl gerçekleşiyor ve düşman işgalinin etkisiyle bitap düşen halkı yeniden motive etmek ve milli mücadele fitilini ateşlemek için ulaşımın zar zor yapıldığı, türlü imkânsızlıklar içerisinde gerçekleşiyor. Anadolu’nun birçok noktasına düzenlenen bu ziyaretler milli mücadele ruhunu besleyen en önemli unsurlardandır. Gazi Mustafa Kemal’in farklı zamanlarda gerçekleştirdiği yurt gezilerinin araştırılması, hem Kurtuluş Savaşı hem de Cumhuriyet döneminin daha iyi anlaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır. O’nun bu gezilerde verdiği mesajlar, çok iyi bir şekilde algılanmalı ve gelecek kuşaklara doğru bir şekilde mutlaka aktarılmalıdır. Çok kısa bir zamanda çok büyük işler başarabilmenin sırrını bu gezilerde aramak gerek.

Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde yürütüldüğü Amasya, Sivas ve Erzurum üçgeninde yer alan Tokat, önemli bir geçiş yoludur. Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıklarını yürütürken toplam 3 kez bu ilimize gelmiş ve büyük ilgi ve destek görmüştür. Bunu, daha sonraları çeşitli vesilelerle dile getirmiştir. Tokat ve çevresindeki çalışmaları, bölge halkının O’na verdiği destek,  verilen ölüm-kalım savaşının başarılmasında çok önemli bir rol oynamıştır.

Bu ziyaretlerde Tokat halkı büyük özveriler ortaya koymuş ve milli mücadeleye sonuna kadar destek olmuştur. Osmanlı’nın mücadele ettiği her cephede Tokatlı şehitlerimizin aziz bedenleri yatmaktadır. 7’den 70’e topyekûn bu mücadeleye girişen Tokat halkı, günümüze kadar gelen ağıtlara ilham olmuş 15 yaşındaki evlatlarını da vatan uğruna cepheye yollamıştır. Onbeşliler milli mücadelenin esasını, ruhu anlamak için en kıymetli örneklerdendir. Tokat’ın 15-16 yaşındaki evlatları birlik halinde bu topraklara canını adamıştır. Bizler Tokatlı olarak devletimizin ve milletimizin bağımsızlığı, geçmişimizden gelen özgürlük ateşinin kararmaması için verilen mücadeleye büyük katkılar sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz.

Bu sebeptendir ki milli mücadelede insanlarımıza önderlik etmiş olan Gazi Mustafa Kemal, şehrimizi üç kez daha ziyaret etmiştir. Gazi, bu gezilerde yeni kurduğumuz devletimizin işleyişini görmeye, yer yer tespit ettiği sorunları da çözmeye çalışmıştır. Bir yandan devlet kurumlarını denetlemiş diğer yandan halk ile bire bir görüşme olanağı bularak ülkenin ihtiyaçlarını yerinde tespit etmiştir.

Zira Gazi Mustafa Kemal, 26 Haziran 1919 tarihinde Tokat Belediyesini de ziyaret ediyor. Belediye binasında Tokat’ın ileri gelenlerinden oluşan 25-30 kişilik bir topluluğa sesleniyor ve diyor ki; “Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile, dişimiz tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla, mücadele ederek, şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum. Tarih bize vatan uğrunda canını, malını esirgemeyen milletlerin asla ölmediklerini hala yaşadıklarını göstermektedir. Ben hayatımı hiçbir zaman milletimden üstün görmedim ve görmeyeceğim. Her an milletim için şerefimle ölmeye hazırım.” İşte bu cümleler Tokatla beraber Anadolu’nun birçok köşesinde milli uyanışı ve buna mukabil millet olmanın temel bilincini oluşturuyor. Bu cümleler büyük manalar ve bugün bu topraklarda şehitlerimiz sayesinde özgürce yaşayan bizler için büyük bir ders niteliği taşıyor. Bir noktaya gelmek, zafere ulaşmak belirli bir mücadelenin belirli bir azmin sonunda gerçekleşiyor.

Bugün Tokat ve Türkiye için çok önemli ve anlamlı bir gün olduğunu ve ayrıca Milli Mücadelede Tokat’ımızın da büyük katkıları olduğu için bütün hemşehrilerim gibi mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Milli refleksleri hep üst düzeyde olan Tokat dün 15’lilerle ortaya koyduğu ülkemizin birlik ve beraberliğini koruma ruhunu bugün de aynı kararlılıkla torunları ile devam ettirmektedir. Programa katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından 26 Haziran konulu şiir seslendirildi.

Cumhuriyet Meydanındaki programın ardından katılımcılar Devegörmez Mahallesi’nde bulunan ve 26-27 Haziran 1919 Tarihlerinde Atatürk’ün ikamet ettiği Atatürk Evini ziyaret ettiler.

Haber Fotoğrafları

Fotoğrafları İndir Videoyu İndir